Imker worden hoe doe je dat?

Geplaatst op 14-03-2023

Veel mensen krijgen de kriebels van bijen maar eigenlijk zijn het heel erg fascinerende beestjes. Wanneer je de bijen zeker boeiend vindt dan is het misschien wel een wens om imker te worden. De vrije keuze om dan imker te worden brengt natuurlijk wel wat met zich mee. Hoe word je eigenlijk een imker?

Wat is een imker?

Veel mensen die bezig zijn met de bijenteelt noemen ze een imker. Bijen houden gebeurt al vanaf de oudheid alleen gebeurde dat toen nog op een hele andere manier dan tegenwoordig. In de oudheid lokten ze bijenfamilie in holle boomstammen en als er voldoende honing in de boomstam was maakten ze het bijenvolk kapot en werd de honing geoogst.

Algemene informatie over imkeren!

Bijen zorgen vaak voor zichzelf. Het houden van bijen is daarom ook niet heel erg intensief. In het voorjaar en in de zomer moet er vaak eens per week een controle uitgevoerd worden en in de wintermaanden is er weinig aandacht nodig voor de bijen.

Vraag je aan een imker waarom ze bijen houden dan krijg je meestal als antwoord dat het ontspannend is. Bij het imkeren gaat het niet alleen om de honing maar om veel meer activiteiten. Zo heb je bijvoorbeeld bijenwas verkopen, stuifmeelanalyse, honing verkopen, fotograferen en veel meer.

Een goede cursus is natuurlijk altijd goed om te volgen.

Imkerij de aa strang

Wat is er nodig om een imker te worden?

Om een goede imker te worden begin je met de juiste voorbereiding. Ga eerst op zoek naar wat je allemaal nodig hebt. Zo ga je op zoek naar welke gereedschappen er nodig zijn. Het spreekt voor zich dat de praktijk laat zien wat handig is en wat niet om mee te mogen werken. In feite heb je voldoende aan de volgende benodigdheden als beginner:

  • Een praktijkboek dat goed is
  • Een bijenkast
  • Een bijenvolk
  • Imkerjack
  • Handschoenen

Imkergereedschap kiezen!

Er zijn ontzettend veel imkers gereedschappen die je kunt aanschaffen. Maar het werkt zeker niet fijn als je in de gereedschapskoffer op zoek moet naar het juiste gereedschap. Probeer het daarom simpel te houden zodat het blijven zoeken naar het juiste gereedschap niet nodig is. Wanneer je de volgende drie imker gereedschappen in je bezit hebt dan heb je wat je nodig hebt.

Kastbeitel

Dit is onmisbaar omdat je hiermee raampjes kan loswrikken of kastdeuren van elkaar los kan maken. Met de gebogen kant van de kastbeitel kan je raampjes oplichten en schrapen en met de platte kant kastdelen van elkaar verwijderen.

Beroker

Met de beroker kan je de bijen kalmeren met wat rook. Je hebt de keuze uit een balgberoker of een imkerpijp. Bij de Imkerpijp heb je de handen vrij maar vaak hangt de pijp dan om de nek en dat lijkt niet fijn.

Bijenveger

Met de bijenveger kan je de laatste bijen die achtergebleven zijn bij elkaar vegen. Nu zijn bijen niet erg dol op een bijenveger omdat ze zich vastbijten in de haren, gaan nijdig zoemen en proberen ook de veger te prikken.

Cursus volgen

Wanneer je hebt besloten om een imker te worden dan doe je er goed aan om een cursus te volgen. Je leert dan van een ervaren imker het vak. Imkers Nederland vindt het dan ook verstandig om een cursus te volgen bij een goed opgeleide leraar.