Bestuiving door bijenvolken

Bijenvolken nodig voor bestuiving van uw gewassen? Bijen worden in de regel ingezet voor bestuivingen van cultuurgewassen, waar ze meestal voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de bestuivingen. Door het gebruiken van voldoende bijen is men meer verzekerd van een goede bestuiving. Ook kijken wij onze bijen tijdens drachten regelmatig na, zodat ook zeker is dat ze de prestatie blijven leveren die van hen verwacht mag worden. Daarom zijn de aangeboden bijenvolken van ons ook groot en gezond om hun werk te kunnen doen. 

Door het plaatsen van voldoende bijenkasten in een boomgaard, zijn er op het juiste moment voldoende bijen aanwezig om voor een goede bestuiving en daardoor een goede vruchtzetting te zorgen.

Aantal benodigde bijenvolken per hectare in de volle grond:

Appel, peer 2-3 sterke bijenvolken.                                                                              
Kersen en morel 4-6 sterke bijenvolken.                                
Perzik, pruim, mirabel 5-10 sterke bijenvolken                                   
Witte bessen, rode bessen en kruisbessen 5 sterke bijenvolken  gewenst 6-8 per ha
Blauwe bessen 5 sterke bijenvolken     
Aardbeien 2-4 sterke bijenvolken.                
Braam en framboos 4-6 sterke bijenvolken.
Augurk en Courgette 2 bijenvolken 

Aantal benodigde bijenvolken onder glas of plastic tunnel:

Kersen 2 bijenvolken per 10 are.
Witte bessen, rode bessen en kruisbessen 1 bijenvolken per 10 are
Blauwe bessen 2 bijenvolken per 10 are
Aardbeien 1 bijenvolk per 10 are
Braam en framboos 1 bijenvolk per 10 are
Augurk en Courgette Periode 1 mei en na 1 september 1 bijenvolk per are. In de periode 1 mei t/m 30 augustus 1 groot bijenvolk per 20 are. Tijdens deze periode kunnen betreffende bijenvolken op dezelfde plaats blijven staan.

Enkele sterke punten van onze bijen

♦  Een bijenvolk bestaat uit 20.000 tot 60.000 bijen, afhankelijk waar ze voor worden ingezet en het tijdstip van het jaar.
♦  Ze zijn onmiddellijk na plaatsing volledig inzetbaar.
♦  Door hun aantal uitermate goedkoop.
♦  Van een imker met het bewijs van vakmanschap, is de kwaliteit van het bijenvolk gegarandeerd.
♦  Bijen kunnen het gehele jaar door worden ingezet.
♦  Bestuiving met bijen is als een verzekering voor opbrengst en top kwaliteit.
♦  Bijen zijn door hun grote aantallen zeer effectieve bestuivers.

Bijen zijn bloemvast

Dit betekend dat de bijen op een bepaald soort bloemen vliegen. Dit kan bijvoorbeeld de kers of appel zijn. Hommels vliegen bijvoorbeeld van Kers naar paardebloem en in tegengestelde richting. Tevens zullen de bijen massaal op deze bloem vliegen i.v.m. de grote van de bijenvolken.

Een punt van aandacht voor u als teler

Bij zeer vroege bloei in het voorjaar kan het zinvol zijn om een extra bijenvolk te plaatsen.
Het verwijderen van alle paardebloemen is niet nodig. Gebleken is dat bijen ‘s morgens de paardebloemen bezoeken en later de fruitbloemen. Als de fruitteler aan het einde van de bloei of direct daarna zijn bomen wil bespuiten met een gevaarlijk insecticide, dan bestaat toch het risico dat de bijen via de paardebloemennectar worden vergiftigd. Bijen dienen weggehaald te worden voor de bespuiting met insecticiden plaatsvindt. Overleg met imker en teler is noodzaak.

Een klein advies vanaf onze kant plaats de bijenkasten altijd op een verhoging. Een fruitkistje of pallet is reeds voldoende. Dit zorgt ervoor dat de bijen iets eerder gaan vliegen dan dat de bijenkast op een koude ondergrond geplaatst wordt.

Daarnaast werken wij met een schriftelijke bestuivingsovereenkomst zodat het altijd duidelijk is wat u van ons kunt verwachten.

Een reële vergelijking van een bijenvolk tot en hommelvolk, geeft onderstaand schema. Een gezond bijenvolk dat door ons ingezet wordt bestaat uit 20.000 tot 50.000 werksters (Bijen) in een kast.

Bijenvolk vergelijking Hommerl (1)