Buckfast Koningin

Buckfastbijen met een hoogwaardige koningin

De buckfastbij is een kruising van verschillende ondersoorten van de Europese honingbij (Apis mellifera). Het is een door de mens gemaakte ondersoort, ontwikkeld door Karl Kehrle, ook bekend onder de naam Broeder Adam. Kehre was vanaf 1915 werkzaam bij de imkerij van de Abdij van Buckfast in Devon in Engeland, als hoofdimker vanaf 1919. Zowel in Buckfast als elders in Europa wordt de buckfastbij nog steeds gefokt.

De stam aan de basis van de buckfastbij ontstond in 1917, de eerste kruising was koningin van de Italiaanse bij (Apis mellifera ligustica) x dar van de inheemse donkere bij (Apis mellifera mellifera).

bron: Wikipedia

Kenmerken: Zachtaardig, haaldrift, zwermtraagheid, rustige raatzit, zuinig in voergebruik

De Buckfast bij is dan ook eigenlijk geen ras bij. Maar deze bevat divers genetisch materiaal van diverse ondersoorten. Waardoor er een bij ontstaan is die aan diverse kenmerken voldoet. Deze zou ooit in de toekomst misschien een door mensenhand gemaakt ras kunnen worden maar dat is iets voor de toekomst. Genetisch materiaal toevoegen gebeurd nog tot op de dag van vandaag. Denk aan bijenvolken die een hoog VSH ( Varroa Sensitive Hygiene ) gedrag vertonen. De darren van deze buckfastvolken laat men weer gecontroleerd aanparen met koninginnen van andere bijenvolken.