Bijen Koninginen zoals jij ze hebben wilt hebben

Bastaard bijen

De in Nederland veelvoorkomende bij waar van alles een beetje inzit. Veel gebruikt en mits men van de zachtaardigste volken telkens koninginnen nateelt ook prima zonder beschermkleding mee te werken. Men kan op deze wijze een plezierig bijenvolk hebben en houden. Waar het vaak mis gaat is dat men willekeurig nateelt en niet selecteert op eigenschappen zoals niet opvliegen bij het openen van kast, zich terug trekken bij een beetje rook, rustig op de raat lopend, niet steken om enkele criteria te noemen. Hier gaat het dan ook vaak mis. Helaas wordt er hierop veel te weinig geselecteerd en hoor je telkens weer mijn bijen steken.

Hiervan zullen wij in mei vegers maken en te koop aanbieden. Vegers kunnen ook direct in de kast van de koper gemaakt worden. Indien beschikbaar gesteld!

Buckfast bijen

De buckfastbij is een kruising van verschillende ondersoorten van de Europese honingbij (Apis mellifera). Het is een door de mens gemaakte ondersoort, ontwikkeld door Karl Kehrle, ook bekend onder de naam Broeder Adam. Kehre was vanaf 1915 werkzaam bij de imkerij van de Abdij van Buckfast in Devon in Engeland, als hoofdimker vanaf 1919. Zowel in Buckfast als elders in Europa wordt de buckfastbij nog steeds gefokt.

De stam aan de basis van de buckfastbij ontstond in 1917, de eerste kruising was koningin van de Italiaanse bij (Apis mellifera ligustica) x dar van de inheemse donkere bij (Apis mellifera mellifera).

bron: Wikipedia

Kenmerken: Zachtaardig, haaldrift, zwermtraagheid, rustige raatzit, zuinig in voergebruik

De Buckfast bij is dan ook eigenlijk geen ras bij. Maar deze bevat divers genetisch materiaal van diverse ondersoorten. Waardoor er een bij ontstaan is die aan diverse kenmerken voldoet. Deze zou ooit in de toekomst misschien een door mensenhand gemaakt ras kunnen worden maar dat is iets voor de toekomst. Genetisch materiaal toevoegen gebeurd nog tot op de dag van vandaag. Denk aan bijenvolken die een hoog VSH ( Varroa Sensitive Hygiene ) gedrag vertonen. De darren van deze buckfastvolken laat men weer gecontroleerd aanparen met koninginnen van andere bijenvolken.

Carnica 

De Krainer bij (Apis mellifera carnica), ook bekend onder de namen Carnioolse bij, Carnische bij, Carnica honingbij, grijze bij, carnicabij en Sloveense honingbij, is een ondersoort van de honingbij. De bij komt van oorsprong uit Slovenië en heeft zich vanuit daar verspreid over Oostenrijk, delen van Hongarije, Roemenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Servië. De bij komt van nature voor in de Sloveense regio Krain, het zuidelijke deel van de Oostenrijkse Alpen en het noordelijke deel van de Balkan. Na de Italiaanse bij is het de meest populaire bij onder imkers, onder andere vanwege zijn goede weerstand tegen insectenplagen en de vreedzame houding ten opzichte van de imkers. Hij kan alleen moeilijk tegen vochtige winters.

bron: Wikipedia